Leta 1995 je Motoklub d. o. o. začel z uradno prodajo motornih koles Harley-Davidson in število le teh je v Sloveniji začelo strmo naraščati.

Leta 2025 pa bo začelo strmo naraščati tudi število tistih, ki izpolnjujejo pogoje za status starodobnika – starost 30 let.

Tukaj se upoštevajo koledarska leta ne glede, v katerem mesecu je bila izdelava. Npr.: če je bila izdelava 1995 septembra, 30 let nastopi 2025 že januarja.

Iz lastnih nekajletnih izkušenj vem, da je ta status velika prednost, tudi finančna, pri vsakoletni registraciji.

Rastko Korošec

17 let direktor Lipa Chapter Slovenija

Preberite si več, kako lahko samostojno izpeljete postopek pridobivanja statusa!

Če se ne želite ukvarjati s klubi starodobnikov in papirologijo ter capljanjem okoli, lahko to izpelje v dobrem tednu dni za vas najpreprosteje in cenovno občutno ugodneje:

HERTIS d.o.o.
g. Dušan Vreček

Videm 6A
1262 Dol pri Ljubljani

Za postopek vnaprej pripravite:

1

Fotografije

Štiri fotografije 13×9 cm motornega kolesa. Lahko tudi digitalne za pošiljanje po e-pošti. In sicer: spredaj, zadaj, od strani in fotografija številke okvirja (VIN).

2

Dokumente

Kopijo, fotografijo ali sken osebnega dokumenta in prometnega dovoljenja iz obeh strani.

3

Podatke o osnovnem vozilu

Torej tistem vozilu, ki ga uporabljate za vsakodnevne potrebe. To je lahko vaše ali družinsko vozilo. Starodobnik naj ne bi bilo vozilo za vsakodnevne potrebe. Podatke o osnovnem vozilu samo navedete: znamka, model, letnik in registrska oznaka.

4

Homologacijski list – potrdilo o skladnosti

Če ste ta dokument založili, lahko kopijo za vas pridobi tudi Dušan na podlagi pooblastila.

Če pa je vaš harley izdelan/kupljen/registriran pred marcem 1993, v Sloveniji še niso izdajali homologacij oz. potrdil o skladnosti in bo treba opraviti tudi ta postopek. Tudi to lahko uredi Dušan.

Če bi se pridobivanja kopije lotili sami, se obrnite na AVP RS in si preberite tole.

Ko boste imeli vse od 1 do 4 ali vsaj od 1 do 3, pa kontaktirajte Dušana.

In tako boste po mojem védenju najhitreje in najceneje prišli do tega, da vam v prometno dovoljenje v rubriki 8A dopišejo »starodobnik«.

Srečno!

Rastko